Ved at spise fødevarer, der er i sæson, udvider du dine muligheder for at købe lokale varer med kortere transport til dig eller dit supermarked.
Danske æbler om efteråret og danske bær om sommeren er gode eksempler, men det betyder ikke, at du kun skal købe lokalt, for det er samtidig vigtigt at du har øje for, hvordan varen produceres.
Danske tomater, der udenfor sæson dyrkes i drivhuse, bruger 11 gange så meget CO2 som tomater importeret fra Spanien hvor de er dyrket på friland med solens varme, selv med transportaftrykket medregnet. Og køber du varer fra længere væk, fx Sydamerika skal du gå efter varer med lang holdbarhed, da de oftest transporteres med skib, som fx bananer, mens ananas som ikke holder så længe typisk flyves til Europa.
Samtidig skal du også overveje din egen transport når handler. Kører du til supermarkedet tre gange om ugen bliver det til over 300 ture om året, så overvej at lave madplaner og handle stort ind en gang om ugen i stedet.
Ved at planlægge dine måltider og handle sjældnere ind, reducerer du ikke kun din CO2 udledning fra din bil, men du nedsætter sandsynligvis også dit madspild.
Se lister over sæsonens grøntsager lige her
Forbrugerrådet
Spis Bedre