Grøn Fremtid Thy

Særligt køretøj udforsker undergrunden

Publiceret 25-09-2024

Aarhus Universitet er i disse dage og uger ved at undersøge potentialet for at lagre CO2 i undergrunden i dele af Thy.

Hvis du har kørt på landevejene i Midtthy den seneste uges tid, har du måske lagt mærke til et usædvanligt køretøj, der har sneglet sig afsted, mens det har udsendt en brummende lyd.

Det specialbyggede køretag er ejet af Aarhus Universitet, og med ombord er udstyr, der kan foretage seismiske undersøgelser af undergrunden gennem ganske små, lokale vibrationer. 

Det fortæller Kim Daniel Larsen, der er chef for Plan og Miljø i Thisted Kommune. 

- Undergrunden i Midtthy er interessant for forskerne, fordi den indeholder et særligt aske- og kalklag, der potentielt kan komme til at lagre CO2 i fremtiden. De seismiske undersøgelser skal gøre forskerne klogere på aske- og kalklagenes dybde og beskaffenhed, siger han.  

Fastholde og uskadeliggøre CO2 

Lagring af CO2 er et område, der forskes meget i, og man ser både på potentialerne for at lagre CO2 i undergrunden i havet og på landjorden.  

Den type lagring, der undersøges i det her projekt, er såkaldt CO2-mineralisering. Det adskiller sig fra den gængse lagring på land og vand, fordi CO2’en i de tilfælde fastholdes i en væskeform. I de aske- og kalklag, der findes i Thy, kan CO2’en fastholdes i fast form. 

 Forskere har nemlig fundet ud af, at vulkansk aske, som findes i undergrunden under Thy, omdanner CO2 til kalkmineraler i små hulrum, så den ikke ender i atmosfæren.  

Processen foregår naturligt overalt på jorden – men med meget forskellig hastighed. Den mekanisme vil man udnytte og fremskynde. 

- Vi skal begrænse mængden af CO2 i atmosfæren. Det er en bunden opgave. Det kan vi gøre ved at udlede mindre CO2 – eller ved at indfange CO2 og lagre den. Begge dele er sandsynligvis nødvendigt, hvis vi skal i mål med kommunale, nationale og internationale klimamålsætninger, og derfor er vi også interesseret i at blive klogere på, hvad potentialet er for CO2-lagring i undergrunden, siger Kim Daniel Larsen.  

Små vibrationer kan afsløre stort potentiale 

Rystelserne fra den seismiske undersøgelse er meget små. De kan kun mærkes under fødderne, hvis man står få meter fra selve køretøjet. Potentialet, vibrationerne afslører, kan til gengæld være meget stort.  

Ud fra foreløbige analyser og prøver fra Skive-egnen peger geologer fra Aarhus Universitet på et lagringspotentiale, der svarer til Danmarks samlede udledning af CO2 i 60 år.  

- Det er endnu alt for tidligt at sige, om vi skal lagre CO2 i undergrunden her i Thy. Et næste skridt kan blive prøveboringer på udvalgte lokationer, men lige nu handler det om at give forskerne viden om, hvad der er af potentiale, så de har data, de kan arbejde videre med, fortæller Kim Daniel Larsen.  

Aarhus Universitet vil have færdiggjort deres undersøgelser af undergrunden i Midtthy i løbet af oktober måned.  

Skulle du komme forbi køretøjet, er du velkommen til at køre langsomt forbi – ligesom hvis der var tale om en traktor eller et andet landbrugskøretøj.  

Nysgerrig på mere? 

Vil du blive klogere på omdannelse af CO2 til mineraler, og hvordan forskerne vil bruge jordens geologiske lag til aktivt at fjerne CO2 fra atmosfæren?  

Så lyt med, når David Lundbek Egholm, professor i geofysik ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet, dykker ned i jordens klimahistorie, kulstofkredsløbet og menneskers indflydelse på det.

Du kan se en gratis livestream af foredraget den 1. oktober fra kl. 19.00-21.00 på følgende lokationer i Thy:

  • Hanstholm Bibliotek 
  • Thisted Gymnasium 
  • Redningshuset i Klitmøler 
  • Hyttefadet, Doverodde Havn 
  • Agger Bio (det er nødvendigt at reservere plads) 

 Find yderligere information her:

Link til mere info

Mere om projektet

Undersøgelserne af undergrunden i Thy er en del af det såkaldte C:ASH-projekt. Projektet ledes af Klimafonden Skive og Aarhus Universitet. 

Du kan læse mere om C:ASH-projekte tog teknologien bag via linket her:  

Flere informationer

Du kan se en video om, hvordan køretøjet virker her: Link til video

Du kan se en video om teknologien med lagring af CO2 i undergrunden her: Link til video

Klimaalliancen Thy 

Lokal CO2-lagring er i tråd med Klimalliancen Thys strategi om at tiltrække grønne teknologier, der bringer arbejdskraft til Thy og skaber mest værdi af lokale energi- og ressources-strømme.  

Du kan læse mere om Klimaalliancen Thy her: 

Link til Klimaalliancen Thy